Wydział Technologii Żywności podpisał umowę z Zespołem Szkół-Małpolską Szkołą Gościnności w Myślenicach
23 marca zostało podpisane porozumienie odnośnie współpracy pomiędzy Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, a Zespołem Szkół – Małopolską Szkołą Gościnności w Myślenicach. W spotkaniu wzięli udział: JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR, oraz dziekan Wydziału Technologii Żywności prof dr hab. Aleksandra Duda – Chodak, a także członek Zarządu Województwa Małopolskiego Marta Malec-Lech i zastępca Dyrektora Departamentu Edukacji UMWM Agata Suszczyńska, Jerzy Niedenthal dyrektor Małopolskiej Szkoły Gościnności oraz wicedyrektorzy Dorota Gabzdyl i Anna Ambroży, a także dr Gabriela Zięć nauczyciel akademicki.
Wydział Technologii Żywności objął patronat nad klasą technikum dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych – specjalność dietetyka i fitness w Małopolskiej Szkole Gościnności. Pracownicy Wydziału opracowali indywidualny program nauczania dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, wprowadzając specjalność – dietetyka i fitness.
To porozumienie ma ogromne znaczenie zarówno dla Małopolskiej Szkoły Gościnności jak i Wydziału Technologii Żywności. Umożliwi ono zapoznanie się młodym ludziom z pracą w laboratorium i różnymi specjalistycznymi urządzeniami, a także poznanie już w szkole średniej środowiska akademickiego, co miejmy nadzieję wpłynie na kontynuowanie przez tą młodzież nauki na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.
fot. Adrianna Hudaszek – Olszowska